DEN HAAG – De Tweede Kamer hamert op een adempauze voor mensen die in de schuldhulpverlening zitten. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zei donderdag dat zij de vereiste maatregel zo snel mogelijk aan de Kamer wil presenteren. Na het nodige overleg vanaf mei kan dat september worden, zo verduidelijkte zij.

De Kamer sprak zich vijf jaar geleden al uit voor een zogenoemd moratorium. Het duurt de parlementariërs allemaal veel te lang. De ChristenUnie (CU) en het CDA kwamen deze week zelfs met een eigen wetsvoorstel om de invoering van de afkoelingsperiode van zes maanden te versnellen.

De adempauze is bedoeld om orde op zaken te stellen en een goed schuldhulpverleningstraject af te spreken, voordat nieuwe schuldeisers zich kunnen melden. ,,Zes maanden ’time-out’ kunnen helpen om de boel weer op de rit te krijgen”, vindt CU-Kamerlid Carola Schouten. Volgens haar kampt een op de vijf huishoudens in Nederland met grote schulden.

Schouten vindt dat Klijnsma eerder dan september met de maatregel naar de Kamer moet komen. Zij wijst erop dat de staatssecretaris twee jaar geleden beloofde de adempauze in de loop van dit jaar in te voeren.

De VVD wil strenge voorwaarden voor de afkoelingsperiode. Het is alleen een ,,uiterste redmiddel”, aldus VVD-Kamerlid Perjan Moors.

Pin It on Pinterest

Share This